Grillad trädgårdschampion med broccolistampa

portobello

Den bruna trädgårdschampionens hatt kan växa sig ganska stor och passar att grilla ungefär som man grillar en skiva kött. I handeln säljs stor brun trädgårdschampion ofta under namnet portabello. I det här receptet har vi smaksatt trädgårdschampionen med en läcker vitlöksmarinad och serverar den med vackert grön stampa.

Receptet ger 4 portioner.

Grillad trädgårdschampion

Ingredienser

  • 4 bruna stora trädgårdschampioner (portabello)
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 dl balsamvinäger
  • 1 tesked sojasås
  • Salt och peppar efter behag

Gör såhär

  1. Riv vitlöken.
  2. Blanda vitlök med balsamvinäger och sojasås för att göra en marinad.
  3. Rengör svamparna och ta bort fötterna, endast hattarna ska användas i den här rätten.
  4. Marinera hattarna i minst 30 minuter.
  5. Grilla hattarna (eller stek dem i grillpanna) ungefär 5 minuter per sida.
  6. Salta och peppra efter behag.

Broccolistampa

Ingredienser

  • 5 potatisar
  • Ett medelstort broccolihuvud
  • 1 dl havregrädde
  • Salt och peppar efter behag

Gör såhär

  1. Skala potatisen.
  2. Dela potatis och broccoli i ungefär lika stora bitar. Om potatisen verkar vara av en typ som tar lång tid att koka mjuk kan man göra potatisbitarna mindre än broccolin för att kompensera.
  3. Koka potatis och broccoli tillsammans tills de är mjuka. Det brukar ta 10-15 minuter beroende på hur små bitar du har gjort av dem.
  4. Häll av vattnet från kastrullen och grovmosa potatis och broccoli med en potatisstampare. Det ska inte bli perfekt finfördelat och blandat – det är gott med lite integritet i stampet. Målet är inte att göra puré.
  5. Rör in havregrädden.
  6. Smaka av och tillsätt salt och peppar efter behag.

Kommentarer inaktiverade.